tisdag 18 januari 2011

Lusthusrabatten: Klätterrosor

Tillsammans med klematisen Riga växer både den kanadensiska klätterrosen John Davis, en löst halvfylld väldigt trevlig ros, och arvensisrosen Splendens. Ingen av dessa rosor såg jag till i somras, men det var ju en bedrövlig sommar för klätterrosor. De som inte hade avmognat frös ner till botten.


Vid mittenstolpen, tillsammans med Violette, växer Coral Dawn. Det är en ros som blommar även på årsskotten, så den producerade faktiskt ett par rosor mitt bland alla clematisblommorna. Den växer inte särskilt starkt, så någon stor klätterros blir den nog aldrig här. Men den är väldigt trevlig. Vid den sista hässjestören växer den klena White New Dawn ihop med viticellan Carmencita. Blommorna är ljuvligt vackra men den växer långsamt och är inte precis kraftig. Den blommar också på årsskotten, vilket är en fördel.


Vid en stolpe som kallas "pojke" växer slutligen balsgårdsrosen Irma. "Pojkarna" är den delen av en höhässja som man lade hässjestörarna på. Irma har oerhört stora blommor, löst fyllda och tunga. Hon är också ett riktigt taggmonster, men eftersom hon blommar hela säsongen så är det OK.

Idag är det skridsko som gäller om man abslolut måste ge sig utanför dörrarna. Jag håller mig inne! Ha en bra dag mina rosenvänner

5 kommentarer:

 1. Härliga klängrosor, det är väldigt bra att få reda på hur dom växer och ser ut i "verkligheten" hos oss amatörodlare. Bilder och text i vackra böcker ljuger ju ibland tyvärr!

  SvaraRadera
 2. Underbara bilder! Kan hålla med dig om att 'Coral Dawn' inte är så starkväxande precis, jag har en som är samplanterad med Clematis purpurea Plena Elegans och förra året så nästan "kvävde" clematisen rosen:))) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Hej Annette!
  Var bilden med den rosa rosen verkligern en "Violette"? Helt olik min i såfall, som är mer mörklila, enkelblommande...
  Vi får väl se hur det blir med blomningen efter denna vintern. Just nu smälter snön bort här i Skåne, och jag funderar på att fylla på och kupa runt rosorna, för att förbereda för ev kall barfrost...
  Ha det gott!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 4. AnnA, min Violette är också mörklila och enkelblommande. På bilden med Coral Dawn är det samma clematis, båda blommorna, men de ser ändå rätt olika ut. Mörklila är jättesvårt att fota tycker jag! :-)

  SvaraRadera
 5. Jag har oxå några Coral Dawn och har ännu inte lyckats klura ut hur jag ska beskära den. Förra sommaren tog den sig upp nästan 2 meter från marknivå. Trodde nästan att de dött först men sen kom de igen så snällt. Blommar ju i toppen av busken så det är svårt att hinna vara med och klippa så den får snyggt fördelad blomning. Men jag förlåter den för jag tycker om den ändå.

  /Lillianna
  http://tradgards-tankar.blogspot.com/

  SvaraRadera