onsdag 24 februari 2010

Klätter och kläng - ´Excelsa´


Jag har köpt den här rosen som ´Super Excelsa´, men jag kan svårligen föreställa mig att detta är något annat än ´Excelsa´. Det är en wichurana-ros, som blommar oavbrutet från midsommarveckan till dess frosten tar den i oktober. Den växer sakta men säkert här, ingen snabbväxande ros, men den ska kunna komma upp i 5-metershöjder. Den har ingen doft, men den fyller verkligen sin plats när allt annat har vissnat.

4 kommentarer:

 1. Kanske lite fel färg för mig - den är lite för ceriselila, men den kanske är bättre i verkligheten. Den har fina blommor och blommar ju länge.

  SvaraRadera
 2. För mig som älskar lite starkare färger, har oftast svårt för blekrosa rosor, så hade den här varit alldeles perfekt. Men....nu har jag ju redan beställt mina 7 klängrosor och 6 buskrosor, så det får jag klara mig med ett tag.
  Fast jag läste någonstans i sista Rosenbladet att man oftast planterar sina rosor för glest. Av samma sort skulle det endast vara 50 cm mellan, så på en spaljé på 9 meter skulle man förmodligen ha haft fler. Men förutom en vår kommer det väl en sensommar också!

  SvaraRadera
 3. Nu är nog bilden tagen i slutet av blomningen så färgen är lite mer cerislilablek än vad den brukar vara. Men jag kan förstå om man tycker den är lite skrikig i färgen, men som sagt på hösten är man tacksam för alla rosor som är i blom, oavsett färg.

  SvaraRadera
 4. Monstrena växer i USA, västkusten.

  SvaraRadera