söndag 14 februari 2010

Jungfrurosor . vita rosen


Idag lägger jag in den sista alban. Bilderna i den avdelningen är slut nu, så det får bli en annan rosgrupp i morgon. Jag är väldigt nöjd med att jag tagit tag i sorteringen av mina rosbilder. Jag har ytterligare närmare 10 albor som jag inte har bild på, så nu vill det till att skärpa sig i sommar. ´The White Rose of York´har jag nämnt tidigare. Lars-Åke Gustavsson skriver att den är synonym med ´Maxima´, Vit Bondros. Den här har jag köpt som ´The White Rose of York´, men i mina ögon är det en ´Alba Semiplena´. Det råder ibland ganska stor förvirring bland de som är rosförädlare. Nåväl, om det är semiplenan (som betyder halvfylld) så är det en ros som varit i kultur sedan 1300-talet. En riktig antikvitet. Doftar starkt och gott, men har en benägenhet för rost (som så många albor).

2 kommentarer:

  1. Jag har båda sorterna - Maxima och Alba Semiplena - och den är faktiskt väldigt lik Alba Semiplenan. Älskar båda rosor. Den fick vi av en granne, som i sin tur fått den av sin mor. Hos henne har den `alltid´ växt. Grannen är ca 67 år och hur länge nu mor har haft den, gör den kanske till en gammal planta! Alltid roligt att veta historien bakom.

    SvaraRadera
  2. Visst är det trevligt med dessa rotskott som vandrar och de historier vi får med. Det ger en extra dimension till rosen!

    SvaraRadera