måndag 15 februari 2010

Klätter och kläng - ´Aglaia´


Jag har ganska många klätterrosor. Att känna sig omsluten av dessa skönheter är en höjdare! De finns här i mina två rosengångar, mängder av spaljéer och plank, portaler, torn och träd. Jag tänker att för den som har ont om plats i sin trädgård så är klätterrosor perfekt, att utnyttja luftrummet! Jag tar dom i alfabetisk ordning utan indelning i grupper.
´Aglaia´, som är en multifloraros, är den av alla mina klätterrosor som blommar först. Den är starkväxande och är nog uppe i sin fulla höjd nu, ~4 m. Blommorna är blekgula och blir sen krämfärgade innan de vissnar. Den har hela tiden varit frisk och fin här, men LÅG skriver att den kan angripas av mjöldagg....Han skriver också att det är en z 3-ros. Tilläggas då att mina rosor växer i zon 4-5, men med alla häckar och plank så har jag bitvis ganska bra microklimat. Den växer i "Lilla Rosengången". Förra sommaren blommade den inte alls, Kung Bore hade beskurit rejält, men i år hoppas jag på fin blomning igen.

9 kommentarer:

 1. Dina rosor är helt underbara, jag undrar hur stor trädgård du egentligen har...

  Ja, det är ett underbart yrke att få planera till andra, dock märker jag att intresset för min egen trädgård har minskat dramatiskt med åren.

  I år skall jag dock ta itu med några småsaker. Inget stort, men jag skall i varje fall börja pynta lite mer och köpa någon fin trädgårdsprydnad, unna mig fina vattenkannor och sådant. Mindre praktisk mer njutare:-))

  Ha en gla da!
  Hillevissan

  SvaraRadera
 2. Mycket vacker doftar den? Skulle kunna tänka mig en sådan klättrare:)
  Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Hej Annette!
  "Aglaia" flyttade hem till oss förra sommaren, och egentligen är det en "gammal" rosplanta, som blivit förflyttad...Det var så att maken och jag var och hälsade på hos Else på Roskraft, och hon hade grävt upp plantan i en annan äldre trädgård, som hon hade hand om, och så fick vi köpa den.
  Är man mochatafantast är ju "Aglaia" ett måste, tycker jag, så detta är en ros jag ser fram emot till sommaren.Inte minst efter ditt foto!
  Jag ser fram emot din klätterrosserie, eftersom jag själv också vurmar för klättrande, och helst då äldre, multiflora, noisettter, osv.
  Ha det gott så länge!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 4. Vad kul att ni gillar klättrare! Nu skriver ju LÅG att den doftar starkt, sött och myskliknande. Jag kommer ju aldrig ihåg hur en ros doftar om jag inte skrivit upp det speciellt, men det första kom kommer i mitt huvud är faktiskt vitsippsbacke.

  SvaraRadera
 5. Så vacker din Aglaia är. Min trivdes inte eller också så fick jag ett dåligt ex.

  SvaraRadera
 6. Gillar ´Aglaia´ men har den inte i min trädgård, ännu. Blir lite inspirerad av att de trivs så fint hos dig. Jag behöver verkligen använda höjden i min trädgård eftersom den är pytteliten.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 7. En kanonsnygg ros - så där lagom läckert skiftande åt det ljusa gula hållet.

  SvaraRadera
 8. Hej, är det någon som vet om man kan odla Aglaia i Hjo, ozon 4?/Anneli

  SvaraRadera
 9. Hej, är det någon som vet om man kan odla Aglaia i Hjo, ozon 4?/Anneli

  SvaraRadera