tisdag 30 mars 2010

Remontantrosor - ´Ferdinand Pichard´


En av mina trädgårdsamatörsvänner har ett sätt att dela in sina växter som jag tycker är rätt kul. Han kallar de växter som finns i hans trädgård och som han har bild på för "grupp1-växter". De som inte längre finns kvar i trädgården men som han har bild på hamnar i "grupp2-växter". I "grupp3-växter" hamnar de som han har haft men inte har någon bild på. ´Ferdinand Pichard´tillhör i så fall en "grupp2-växt" här. Den levde bara en säsong, men vilken säsong! Doften är så ljuvlig att det bara inte går att beskriva. Det var med denna ros som jag förstod att remontanter inte gillar, varken läget eller mitt sätt att sköta rosor! Jag har dessvärre inte hittat den efter den säsongen. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att ha den krukodlad för den fantastiska doftens och blomrikedomens skull. I morgon börjar jag med några bourbon-rosor. En grupp som inte heller gill mig och min trädgård.

6 kommentarer:

 1. Läcker! Bourbon, det ser jag fram emot.

  SvaraRadera
 2. Du får komma förbi och hälsa på hos mig Anette, Jag har kvar min Ferdinand Pichard, åtminstone hade jag det förra året.

  SvaraRadera
 3. Jag kommer gärna Kerstin!

  SvaraRadera
 4. aha, där var det igen, det där suveräna sättet att gruppera rosor på :)
  Angående Ferdinand så får man väl konstatera att även engångsblommande fyller sin uppgift. Underbart får vara kort!
  Lycka till med bourbonerna!

  SvaraRadera
 5. En sådan höll på att bli min. det var på en semesterresa för många år sedan, fikade på en plantskola, gick runt och såg denna Ferdinand i blom. Efter moget övervägande insåg jag att den fick bli någon annans.
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Min 'Ferdinand Pichard' har levt rätt länge, men är inte så blomrik, står nog för skuggigt. Doften har jag inte ens tänkt på, det måste jag ta igen i sommar.

  SvaraRadera