tisdag 9 mars 2010

Klätter och kläng - ´Rosenholm´Det är inte ofta som maken köper rosor och kommer hem med, jag har nog monopol på det tänker jag! Men år 2000 var han till Växus och hittade en emlig planta som han tyckte synd om, tror det var utförsäljning på hösten. Jag får ofta smygkasta växter som jag inte tycker duger längre, han är där och livräddar! Nåväl, jag letade i litteraturen efter den och hittade ingenting. (Lars-Åke Gustavsson har den med i senaste upplagan av Rosbibeln och numera hittar jag också sökställen på nätet) Klätterros, ja det stod det på lappen, så den blev planterad vid en stolpe i Rosenrotundan. Växte dåligt de första två åren, men maken hade ju köpt den så den fick vara kvar. Så vips tog den fart. Helfigursbilden är från 2005, ingen ny bild alltså. Nu är den inte så ståtlig längre. Redan vintern 2006 tog den styrk både underifrån och uppifrån. Sork och Kung Bore i kombination är inte så kul för en ros. Den har kommit igen, men växtligheten runt om har blivit större och den får inte längre så mycket svängrum och ljus. Den har ´The Fairy´som ena föräldern, och det märks väl. Men den blommar rikt. Doften är svag, men vilket vackert grenverk den har! Bladen är friska och fina och grenarna och ett vinrött anslag med röda småtaggar. Lars-Åke anger blomningstiden från juni, men här blommar den mycket senare, i mitten - slutet av juli kör den igång och håller på nästan hela augusti.

9 kommentarer:

 1. Det var den övre bilden av Rosenholm, som fick mig att köpa rosen. Det måste varit på AoT som jag såg den.
  Min börjar också blomma fråm mitten av juli. Jag tycker den är jättefin, är riktigt nöjd med den.
  Hoppas bara att den överlever vintern, nu när det varit så kallt.
  Ha en bra dag / Margot

  SvaraRadera
 2. Oj vad vacker, den skulle jag också vilja ha. Den får nog hamna på min önskelista.

  SvaraRadera
 3. Nu gick jag in och tänkte skriva upp den och gissa vad, den var redan med på önskelistan. Jag kan tänka mig att jag sett dig visa denna bilden någon gång tidigare och då har den direkt åkt upp. Nu får jag nog göra slag i saken och verkligen köpa in den så jag kan ta bort den från önskelistan.

  SvaraRadera
 4. Söt ros, fast den är ljusrosa som inte är min favoritfärg, och så doftar den och har fint bladverk också. Alltid trevligt.
  Det här med hur bladverket på rosor ser ut tycker jag är väldigt underskattat. Speciellt om det är en ros som har kort blomningstid, då är ju bladen och växtsättet lika viktigt som blommorna!

  SvaraRadera
 5. Vilka motgångar, men den verkar ha kommit till rätt trädgård!

  SvaraRadera
 6. Vad många fina rosor du visar! Den här blir också en favorit. Det blir bra att gå tillbaka hit och titta och läsa innan man köper något nytt i rosväg.

  SvaraRadera
 7. Farligt att besöka dig, alltför många rosor hamnar på vill-ha-listan...typ en ny varje dag!
  Kramar Ullis

  SvaraRadera
 8. Helt ok, det är så roligt att se alla de fina rosorna du presenterar!
  /Anette

  SvaraRadera
 9. Läser o läser..... klotrunda ögon o habegär som ökar dag för dag....
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera