söndag 14 mars 2010

Klätter och kläng - ´Valdemar´Tänk att en ros kan vara så älskad och rar och fin och underbar och perfekt och charmig och jag vet inte allt! Jag tror att varenda besökare jag har i trädgården när ´Valdemar´råkar vara i blom faller i hänförelse. Han är en multifloraros som växer så det knakar. Nu ska jag väl inte gå vinterns händelser i förväg, men hittills har denna zon 3-ros aldrig frusit tillbaka någonting. Han är inte så lättstucken som andra multifloror så jag har ständig kö på folk som vill köpa den. Men om man tycker att det är OK med en okulerad ros så brukar den också finnas till salu hos Löta Trädcenter i Ärla utanför Eskilstuna. Multiflorarosor skaffar jag mig allteftersom jag ramlar över dom, de är så tacksamma. Nu går i och för sig inte alla i min zon, men pröva måste jag ju om det inte känns helt hopplöst att försöka. En annan rosgrupp jag samlar på är gallicor. Hela vintern har jag varit bekymrad över var jag ska plantera de som har kommit hem och är rotslagna och de som jag väntar på, sammantage ~25 stycken (kanske lite fler). I natt löste det sig var jag ska ha dom. Det blir en häck norr om vita rabatten. Jag nästan längtar efter att få börja gräva NU!

8 kommentarer:

 1. En gallicahäck låter underbart. Jag har en liten 'Valdemar' ett rotskott som jag fått, växer bra men har ännu inte blommat.

  SvaraRadera
 2. Stopp där,missförstår jag dig nu eller är det så att du säljer rosor oxå? när,var och hur då? jag vill komma och köpa!!!Jag vill ha en Valdemar...och en pink helena och en....massor!
  Ullis

  SvaraRadera
 3. Jo, numera har jag trädgården som mitt företag! Vi sysslar i första hand med trädgårdsturism (besöksträdgård/trädgårdscafé/presentshop), men jag sticklingsförökar också rosor. Inte i något jätteformat, lite mer hobbybetonat. Men som sagt, ´Valdemar´är inte lättstucken! :-)

  SvaraRadera
 4. Vad trevligt att du säljer, men vad tråkigt att det är lite för lång norrut för mig. Vi har bara en veckas kombinerad semester- och trädgårdstur på fastlandet varje år och då är redan en massa ställen i Skåne och Småland inplanerade. Jäklar också!

  SvaraRadera
 5. Meddela datum när den blommar så kommer jag på stört!
  /Anette, som så länge tänkt komma men annat har kommit emellan. i år får inget hindra ett besök!

  SvaraRadera
 6. Åhhh, jag vill också ha Valdemar. Kan han tänkas blomma den 2/7?

  SvaraRadera
 7. Detta verkar vara en het underbar ros, varför har jag inte skaffat den.... hmmmm... borde kanske åtgärdas.

  SvaraRadera
 8. Valdermar är en av de rosor, som jag faktiskt lyckades få till, vid en okuleringskurs hos Ingvar Persson på Raskarums plantskola här i Skåne.
  Det kanske är lättare att föröka den genom okulering.
  Den blommade med några enstaka klasar första gången i fjol. Tittade just efter när fotot togs och det var den 13 juli.

  Märit i Mariehem

  SvaraRadera