söndag 28 mars 2010

Remontanter - ´Frau Karl Druschki´Idag kändes det verkligen som vår när jag gick upp till vägen för att hämta tidningen. Då bestämde jag mig för att visa några av de rosor som jag har ett komplicerat förhållande till, nämligen remontanterna. Ja, några och några, jag tar faktiskt livet av de flesta och jag tror i skrivande stund att jag bara har två levande kvar!

Lars-Åke Gustavsson skriver: "Remontantrosorna är skötselkrävande och i flera fall svårodlade. De ska odlas under optimala betingelser. Jorden ska vara väldränerad samt närings- och humusrik och växtplatsen solig, varm och helst skyddad mot hårda vindar. Dessutom krävs korrekt beskärning samt riklig gödsling och vattning för att de ska kunna ge sitt bästa." Ord och inga visor.

´Frau Karl Druschki´har jag inte längre i jorden utan hon krukodlas och tas in i kallförråd över vintern. Jag är faktiskt väldigt förtjust i den här frun som också har namnen ´Rein des Neiges´, ´Snowqueen´ och ´Snödrottningen´. Det sistnämnda namnet tycker jag är underbart och beskriver hur vacker hon är, tycker jag. Blommorna är oerhört stora - handflatan räcker knappt till - och med kronbladen vackert tillbakarullade. En vit dröm! Den står varje år på samma ställe vid vår uteplats och grenverket letar sig alltid in bland en olvonbuske vi har där. Grenverket är ganska kraftigt så det blir lite jobb med att få loss henne på hösten. Men vad gör det om det blir lite rivsår från en ros som blommar precis hela säsongen - ända till frosten tar de sista rosorna.

7 kommentarer:

 1. GOSH - så ljuvlig den är!!
  Vilken tur att jag inte läst på LÅG ordentligt för remontanter, då skulle jag nog hamnat i ofruktsamt grubbleri..och en ros fattigare.

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig ros! Doftar den? Förresten, jag ska nog ha lite mer okomplicerade sorter.
  Ha en härlig påskvecka!
  Christina

  SvaraRadera
 3. Hej Anette!
  Det finns en del remontanter hemma hos mig med...En del klarar sig och håller sig relativt friska... Men lite pjåsk blir det förstås...
  Ha det gott!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 4. PS!
  Frau Karl Druscki - en ljuvlig gräddbakelse! DS.

  SvaraRadera
 5. Tyvärr är frun doftlös, men vacker som en dag!

  SvaraRadera
 6. Tack för ditt inspirerande föredrag i Leksand med de vackra rosbilderna ikväll, Anette !!
  Nu längtar vi med bävan på att snön ska försvinna så vi får se vad som klarat vintern...
  / Eva i Ludvika

  SvaraRadera
 7. Men vad kul att se dig här hos mig! Tack själv för ett härligt bemötande Eva!

  SvaraRadera