torsdag 29 juli 2010

Så här sticker jag!



Lägg till bild

Jag delar gärna med mig hur jag sticklingsförökar. Det är inte särskilt svårt, mest tålamodsprövande. (om man som jag är otålig får man öva sig i att inte lyfta upp sticklingarna för att se om det bildats rötter än!) Bild 1: Jag tar årsskott, så långa som möjligt som jag sätter i vatten i kyl i ~3 dagar. Bild 2: När skottet är riktigt vattenspänt klipper jag mellan varje bladpar. Bild 3-4: De isärklippta sticklingarna läggs i bunke i kyl i ytterligare ~3 dagar, sprayas lätt med vatten för att hålla fukten och täcks lätt med plast. Bild 4: "Lättstuckna" rossorter hinner på dessa sex dagar ofta att bilda callus. Bild 6: Sticklingars sätts i lämpligt substrat, tex sandblandad såjord. Bild 7: Efter några veckor, beroende på rosgrupp, så har det bildats rötter.
LÄTT SOM EN PLÄTT! Bara att öva nu för det är rätt tid att ta sticklingsris nu! Ha en bra dag i regnet!





















8 kommentarer:

  1. Gissa vad jag funderade på igår? Jo, exakt detta, hur? Tack för att du rätade upp frågetecknet.

    /Anette

    SvaraRadera
  2. Nå har jeg lagt deg inn på min liste så jeg ikke mister deg igjen - og nå skal jeg se mer på bloggen din og studere stiklingene dine :) Takk.

    SvaraRadera
  3. Tusen tack för tipsen och bilderna, alltid kul att lära sig något nytt:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  4. Så kul! Det måste jag prova:))
    Tack för tipset!

    SvaraRadera
  5. Tack för inlägget! Som du märkte så var jag inte ensam om att fundera på hur man gör. I morgon ska jag ut med rossaxen och välja grenar!! Vi har en hög ros med "röda" blad på ön som jag framför allt vill ha sticklingar av. Den vill jag ha i min trädgård!!
    Din förklaring var helt otroligt lättåskådlig. Tusen tack än en gång. Hälsn mimi

    SvaraRadera
  6. Åh va spännande att se hur du gör. Vilka rossorter är lättast att sticka? jag ska testa nu i veckan men jag har inte så mycket tid så det får bli i liten skala. Börjar jobba på måndag efter 5veckor semester, både tufft och roligt.

    Må gott
    hälsningar
    Nina

    SvaraRadera
  7. Inspirerande, måste nog testa!
    Vart förvarar du sticklingarna över vintern?
    Må så gott!

    SvaraRadera
  8. Jag förvarar krukade småsticklingar i "kuvöser" under vintern, bubbelplast och frostvakt tillsammans med alla utekrukväxter och dahliarötter.

    SvaraRadera