tisdag 8 februari 2011

Lönngången: Ipsilanté, Juliette och Pompon Panaché

Det här är en gallica med STORA blommor! När jag tog bilderna hade den nästan blommat över, jag hade haft så fullt upp med att bara njuta av doften (som är makalös) att jag helt glömde att ta bilder. Det är en Vibertgallica från 1821, tiden när de var som mest i ropet. En fördel med den är att den inte är ett dugg sjukdomsbenägen. När jag tänker noga efter så känns det som att de flesta gallicor faktiskt är det!

Juliette är en helt förtjusande gallica och dessutom den allra "plattaste" jag har! Hela uppsynen hos Juliette är helt underbar fast doften är inte så stark, men det behövs kanske inte i en rabatt fylld med doftbomber!


Pompon Panaché är den sista gallican i Lönngången som jag har bild på. Den tillhör mina "Tivolirosor" = randiga som cirkustält! Blommorna är ganska små men utsökt vackra. Även den här blev fotograferad när den var på upphällningen. Den togs fram 1858, när gallicorna popularitet var på väg ner! (Tur att de är på uppgång igen, vad vore livet utan en gallica?)
Idag är hela världen inlindad i bomull igen. Väldigt vackert - helt OK eftersom det fortfarande är en vintermånad! Ha det gott mina rosenvänner.

måndag 7 februari 2011

Lönngången: Cosimo Ridolfi, James Mason och Dis Mois Qui Je Suis


Jag har elva gallicor i Lönngången. Alla har jag inte bilder på, men de flesta. Jag tänker ta tre i taget. Den första blir ´Cosimo Ridolfi´, en Vibert-gallica från 1842. Den är nog den som är mest lila, nästan syrenlila, av de rosor jag har. Bladverket är friskt och fint och den är nästintill tagglös. Den doftar inte så starkt, men väldigt gott.



Nästa gallica blir ´James Mason´, uppkallad efter den kände skådespelaren som var en stor rosvän och samlare av rosor. Den är framtagen av Peter Beales och är således en ny gallica. Föräldrarna är Scharlachglut och Tuscany Superb, båda fantastiskt fina gallicor. Den käre James är väldigt rikblommande, busken nästan täcks av stora, röda rosor. Ja, man blir glad när man ser den. Tur som är sitter de inte i närheten av varandra!

Den sista gallican idag blir Dis Moi Qui Je Suis, en fransk hitteros vars namn ~betyder "Säg mig vem jag är". Den är mörk och snygg och doftar gudomligt! En gallica att hålla ögonen öppna för.


Ha det gott rosenvänner!

söndag 6 februari 2011

Lönngången: R. moschata ´Felicia´



Rabattrosor trivs inte så gott hos mig, eller kanske är det så att jag inte gör livet lätt för dom? För att ändå få rosor som blommar länge så har jag en del myskrosor. De blommar länge = blommar på ny ved, vilket är bra om de skulle frysa ner under vintern. I Skåne har jag sett myskrosor som är höga som klätterrosor, men här blir de mera som små buskar eller stora rabattrosor. Felicia är en trevlig ros, eftersom jag har ett barnbarn med det namnet, så är det ju ett måste att ha den! Det är en Pembertonros från 1928, så det känns som att den skulle kunna höra hemma här. Den doftar underbart och starkt. Den sägs gå till zon 3, men den har hittills klarat sig bra och växer gott här i zon 4 på gränsen till 5. Visst är blomman vacker? Det blir fortsatt växthusarbete idag - fast det blir nog varmt därnere när solen lyser på även om det är kallgrader ute. Ha en bra dag! (buskbilden är tagen i slutet av oktober!)

lördag 5 februari 2011

Lönngången: R. damascena ´Celsiana´



Celsiana är en verklig antikvitet, från mitten av 1700-talet. Den är lätta att bli kär i. Själv blev jag förälskad i samband med en Kom-Och-Visa-Dag i samband med Rosuppropet. Jag hade den inte själv i min trädgård, men den var bara tvungen att komma hem hit efter att jag sett busken i blom. Min egen är inte särskilt stor än, men den blir! Den är så vacker med hela klasar av rosor som skiftar i olika rosa nyanser. Buskbilden kommer inte från min trädgård, den är från första mötet med den. Den enskilda rosbilden är från min Celsiana. Behöver jag nämna att den är en doftbomb? Det är faktiskt så att när högsäsongen för rosor är, i början/mitten av juli, då känns rosdoften ända upp på parkeringen! Mmmmmmm. Idag är det töväder och jag står med gubben i växthuset och pysslar med sådder. Han sår grönsaker, chili mm och jag perenner. Ha det gott mina rosenvänner!

fredag 4 februari 2011

Lönngången: R. centifolia ´Juno´


Den här doftbomben, för det är den verkligen, är tursamt nog inte alltför svår att få fatt på. De välsorterade rosplantskolorna har den. Doften, som är bedövande god, har jag redan nämnt. Blomman är tätt fylld och knoppen som en liten boll, ja, den har sannerligen ett utseende som tilltalar de flesta. Ändå ser man den inte ofta i trädgårdarna, inte ens Lars-Åke nämner den i sin rosbibel......??????? Jag kan verkligen rekommendera den. Igår när det var töväder började jag funder över om det var dags att börja täcka klätterrosorna, men idag snöar det igen, så jag slipper fundera ett tag till. Tack för det. Ha det bra mina rosenvänner!

torsdag 3 februari 2011

Lönngången: R. californica ´Plena´


Någon "plena" är den ju inte, mer halvfylld. Jag köpte nog den här arten bara för att den är introducerad av Rudolf Geschwind som jag är så svag för. Men det är en buske som jag är riktigt nöjd med. Den har vuxit oerhört kraftigt på de ~2-3 åren som jag haft den. Jag till och med måste begränsa den! Blommorna är så vackra och doftar så gott. Tyvärr vill den gärna hugga tag i folk som passerar, precis som den ville säga: Men hallå, stanna och titta på mig! Idag duggregnar det och är isgata. Det är tur att man har ett växthus att vara i sådana dagar. Det känns nästan lite skönt att stå där med sådder och höra regnet mot taket. Ha en bra dag!

onsdag 2 februari 2011

Lönngången: R. alba ´Celestial´


Den himmelska eller den gudomliga, det här är en ros som verkligen ger skäl för sitt namn ´Celestial´.Blommorna är ganska stora och halvfyllda. Man ser oftast ögat som är grönt. Hela busken ger ett angenämnt intryck. Det här är en alba som varje rosälskare BEHÖVER! Idag är vädret på gränsen till vårväder. + 3 grader, smältande snö på gärdena, men ack så halt. Var rädda om er och ha en bra dag!

tisdag 1 februari 2011

Lönngången: R. alba ´Tertin Kartano´


Den här rosen kommer från Matti Kulju uppe i Uleåborg och hans fantastiska rosenplantskola. Alla rosor han odlar går i zon 7! Och han har många rosor i sitt sortiment, så även om man bor långt norrut finns det massor av rosor att välja på. Den kära Tertin är en "hitteros" i Finland och kanske samma som Great Maiden´s Blush. Själv tycker jag att blomformen är mer delikat. Doften ska vi bara inte tala om, berusad är det minsta man blir av den! Yr, vimmelkantig och väldigt lycklig! Tänk, sista vintermånaden börjar idag, i min tideräkning. Den måste jag passa på att njuta av. Februari brukar vara den allra vackraste vintermånaden med många solskensdagar som ger långa blå skuggor. Mmmmmm. Idag sår jag clematis. Ha det gott mina rosenvänner!