måndag 31 januari 2011

Lönngången: R. alba ´Suaveolens´


Den här underbara doftbomben, namnet betyder ju också väldoftande, är en av mina första albarosor. Den blev flyttad hit när vi gjorde Lönngången, det blir med tiden ganska trångt för rosor här med min planteringsstrategi och den behövde mer livsrum! Jag har alltid tyckt att namnet är svårt att uttala, visst borde det finnas fonetisk skrift i rosböckerna, men just nu säger jag svavolens.....typ. Jag får säkert justera uttalet, kanske redan idag!? Den har verkligen porslinslika blommor. Idag är det sista dagen i januari, så fort den här månaden har gått, det känns som nyss att vi satt med våra pomacglas och skålade in det nya året! Ha det gott mina rosenvänner!

söndag 30 januari 2011

Lönngången: R. alba ´Pompon Blanc Parfait´



Ljuvlig är bara förnamnet på den här rosen! Blommorna är ganska små, men så typiskt pomponniga! Tätt fyllda små bollar som doftar så friskt och gott. Den är också blomrik och jag tvingar alla besökare att stoppa näsan i den! (fast det gör de så gärna). Idag är första dagen det här året som vi inte har behövt ha lampan tänd till frukosten - kan bero på att vi var sena upp, men troligast att det faktiskt har ljusnat! Naturligtvis heter lampan Rosegarden! Ha en bra dag i januarisolen mina rosenvänner!

lördag 29 januari 2011

Lönngången: R. alba ´Mme Legras de St Germain´


Här är det en STOR förälskelse! Blommorna är helt underbara, tätt fyllda, stora och doften är inte av denna världen! Bara mmmmmmmmm. En annan fördel är dessutom att den saknar taggar, bara det! Jag har inte ord för denna dam! Idag blir det fågelräkning. Ganska typiskt är att just fågelräkningshelgen brukar det inte vara så många olika fåglar här! Kan tänka mig att våra fågelräknande grannar bullar upp med all världens fågelgodis! Ha en bra dag rosenvänner.

fredag 28 januari 2011

Lönngången: R. alba ´Josephine de Beauharnais´


Jag är väldigt svag för albarosor. Dessa doftbomber, mjuka, romantiska och med lena färger. Jag har några stycken i Lönngången som jag tänker presentera en i taget. De förtjänar att lyftas fram! Lars-Åke Gustavsson har flera gånger påtalat att det beslutats internationellt att rosor ska benämnas med sitt ursprungsnamn, så jag får nog ta och byta namnskylten på den underbara Josephine till ´Belle de Ségur´, vilket är det ursprungliga namnet. Den är rikblommande och frisk och synnerligen attraktiv när den är i blom! Lars-Åke säger att den är mycket lik Great Maiden´s Blush, men jag tycker att mitt exemplar har mer sammanhållna blommor. Idag när jag hämtade tidningen var det en strålande stjärnbeströdd himmel. Det är fortfarande mörkt ute, men jag anar att det kommer att bli en vacker dag! Ha det gott rosenvännerna!

torsdag 27 januari 2011

Lönngången: Tulpaner




Jag har en hel del vårblommande lökar i Lönngången. I höstas tryckte jag ner något kilo med scilla och självsådda krokus finns där redan - eller de har följt med från komposten. Sedan vi började göda med Biofer (benmjöl i pelletsform med kadaverrester) så har vi sluppit rådjuren under blomsäsongen, vilket gör att vi vågar ha tulpaner i trädgården nu. Här har jag guloranga tulpaner - mycket för att det är makens färg, de har ju tursamt blommat över när rosorna kommer - och de första rosorna är dessutom vita, så det är inte hela världen! Oavsett vad man tycker om gult och orange så blir man ändå glad av dom färgerna. Det känns som solsken även om det är en mulen dag! Ha det gott i kylan mina rosenvänner!
(tulpanerna heter Texas Gold och Flaming Parrot)

tisdag 25 januari 2011

Lönngången





Hösten 2007 var jag i akut behov av ytterligare planteringsytor för alla rosor som datorn tar hem. Jag har en himmelens snäll och hjälpsam gubbe som genast satte igång att fräsa ett område som jag bedömt som lämpligt. Det ligger parallellt med "Vita Rabatten", en gräsmattegång emellan. Det fanns redan ett par träd i den blivande rabatten, Abies grandis, amerikansk kustgran (apelsingranen - doftar så ruskigt gott när man gnuggar barren!). Tyvärr friserade gubben på engelskt manér granen en eftermiddag när jag inte var hemma, så nu är den "klotformad". Det sitter också en "vanlig" gran här - även den klotformad nu - men det är mer OK tycker jag. Det andra trädet är en acer som jag inte minns namnet på, drummondi kanske, gulbrokbladig. Rabatten blev så stor att jag i rosbokföringen måste nämna den som östra respektive västra lönngången. Vi kallar hela rabatten för Lönngången, efter de plattor som gubben gjorde i betong. De blev riktigt fina tycker jag! Ännu har det inte dagats, det är en mörk morgon, men när våra gjutjärnslyktor lyser så ser det så mysikt, nästan jullikt ut. Ha en bra dag mina rosenvänner!

måndag 24 januari 2011

Lusthusrabatten: Mumierosen



Rosa x richardii ´Sancta´ eller Mumierosen är bland de häftigaste rosor som finns! Den är i kultur sedan åtminstone 100-talet och är därmed den äldsta kända ros som finns. Den lär ha hittats som en krans runt huvudet på en mumie som daterats till 100-talet efter Kristus. Jag tycker det är fantastiskt att kunna stoppa näsan i en ros och njuta av dess utseende och doft precis som människor för nästan 2000 år sedan kunde av precis samma ros! Den har slankiga grenar som lägger sig ner i stora kuddar. Oerhört rikblommande, men varje blomma står sig bara någon dag. Idag är det ännu en underbar januaridag. Ha det gott mina rosenvänner!

söndag 23 januari 2011

Lusthusrabatten: Jaques Cartier


Jag älskar portlandrosor. De är som återblommande gallicor och ett liv utan gallicor är väl knappast möjligt.....eller? Tyvärr finns det inte så många olika namnsorter - men allteftersom jag hittar nya så kommer de hit. Den senaste som hamnade i Lusthusrabatten är Delambre, en mörkt rosa på gränsen till purpurfärgad. Tyvärr har jag ingen visningsbar bild på den, det får bli till sommaren. Den allra första portlandrosen som jag köpte, Jaques Cartier, sitter också i Lusthusrabatten. Han är blekt rosa och kännetecknet är att den inte har något blomskaft att tala om. Det ser ut som att den blommar direkt på grenen. Jag såg den allra första gången vid ett besök på Fredriksdals Friluftsmuseum i Helsingborg, och det blev kärlek vid första ögonkastet. Vi var där i oktober och den blommade för fullt. Så det blev köp redan på vägen hem om jag minns rätt.
Idag har vi julgransplundring här i huset. Det blir fullt hus och det brukar alltid vara så roligt. När vi har sjungit "Nu är glada julen slut, slut, slut, julegranen kastas ut, ut, ut......" ja då är julen slut och man får andra känslor i kroppen. Solen strålar och det ser ut att bli en fantastisk januaridag. Ha det gott mina rosenvänner!

lördag 22 januari 2011

Lusthusrabatten: Henry Hudson




Fastän Henry Hudson är en kanadensare så trivs han gott här och jag älskar honom. Nu har jag en STOR svaghet för vita rosor med grönt öga. Ser man ståndarkransen så är det ett +. Har dom dessutom en knopp i avvikande färg, ja, då är jag helt såld. Henry Hudson har ALLT som jag är svag för. Som ett extra bonus är han dessutom helt frisk OCH blommar i stort sett hela säsongen. Den käre Henry borde inte bli så mycket mer än metern hög, men här sitter han tillsammans med både Mumierosen på ena sidan och kameleontbusken på den andra, så han drar iväg på höjden för att få livsrum!
Igår sprang jag runt på Formex, precis hela dagen, så idag värker min reumatism i benen, men vad gör det, jag drömmer om alla inköp till Roserian och sitter och tittar på hur underbart snön faller. Ha det gott mina rosenvänner!

torsdag 20 januari 2011

Lusthusrabatten: David Austin



Ett par Austinrosor har jag i Lusthusrabatten. Dels en spinosissima ´Robbie Burns´, en rosgrupp som man kanske inte precis associerar till när man tänker David Austin. Den är ett stort taggmonster! - men så fin. Stora enkla pälemorskimrande blommor. Rosorna är nästan handflatestora, doftar inte så starkt - men busken är mycket rikblommande, så det finns kompensationer.
Den andra rosen är en rabattros som inte heller ser ut som de typiska Austinrosorna. Den är en enkel skönhet, också pärlemorskimrande, som heter ´Heavenly Rosalind´. Jag tycker den är helt ljuvlig. Doftar faktiskt ingenting, men den attraherar både mig och insekter. Båda rosorna har jag köpt på plats hos David Austin vid ett par olika besök där. Jag har faktiskt inte sett någon av dom till salu någon annanstans än hos David Austin.

Idag är vintern tillbaka igen, men faktiskt har talgoxarna vaknat till liv och har börjat sin vårsång! Ha det gott mina rosenvänner!

onsdag 19 januari 2011

Lusthusrabatten: Kanadensare

Det finns några kanadensare förutom klätterrosen John Davis. En av dom ´Quadra´sägs också vara klätterros, men här blir den bara en buske, knappt det! Jag och kanadensare har inget bra förhållande. I min värld är de ganska överreklamerade. Men trots det så är blomman på Quadra fin.
Nästa kanadensare sitter på insidan av viticellan Violette och heter Hope for Humanity. Den köpte jag faktiskt bara för namnets skull! Det är en riktigt mörkt röd rabattros. Den har ingen doft att tala om, men den blommar stor del av säsongen så den är förlåten en sådan miss.

Den sista kanadensaren är lilla Lambert Closse. Blommorna är marsipanrosa, ganska stora och tätt fyllda. Doftar lagom. Den blir här inte heller större än en rabattros.

Idag är det kallt igen och fortfarande isgata i trädgården, så det blir att vara inne idag också. Ha det gott rosenvänner!

tisdag 18 januari 2011

Lusthusrabatten: Klätterrosor

Tillsammans med klematisen Riga växer både den kanadensiska klätterrosen John Davis, en löst halvfylld väldigt trevlig ros, och arvensisrosen Splendens. Ingen av dessa rosor såg jag till i somras, men det var ju en bedrövlig sommar för klätterrosor. De som inte hade avmognat frös ner till botten.


Vid mittenstolpen, tillsammans med Violette, växer Coral Dawn. Det är en ros som blommar även på årsskotten, så den producerade faktiskt ett par rosor mitt bland alla clematisblommorna. Den växer inte särskilt starkt, så någon stor klätterros blir den nog aldrig här. Men den är väldigt trevlig. Vid den sista hässjestören växer den klena White New Dawn ihop med viticellan Carmencita. Blommorna är ljuvligt vackra men den växer långsamt och är inte precis kraftig. Den blommar också på årsskotten, vilket är en fördel.


Vid en stolpe som kallas "pojke" växer slutligen balsgårdsrosen Irma. "Pojkarna" är den delen av en höhässja som man lade hässjestörarna på. Irma har oerhört stora blommor, löst fyllda och tunga. Hon är också ett riktigt taggmonster, men eftersom hon blommar hela säsongen så är det OK.

Idag är det skridsko som gäller om man abslolut måste ge sig utanför dörrarna. Jag håller mig inne! Ha en bra dag mina rosenvänner

måndag 17 januari 2011

Lusthusrabatten III

Jag har som sagt många växter i Lusthusrabatten. Jag har tre clematis som jag är väldigt förtjust i. Den som blommar allra först är alpinan ´Riga´, den blommar samtidigt som häggen som skymtar nere vid sjön. Men i år måste jag åtgärda den, den har slukat de två klätterrosor som jag har vid samma stolpe.



Vi mittenstolpen sitter en viticella ´Violette´. Den brukar växa upp över stolparna och blomma rikligt. Det gjorde den i så stor omfattning i somras att det klätterstöd jag hade inte orkade med tyngden, så den mesta blomningen blev i markplan! Suck.
Den sista clematisen är också en viticella, ´Carmensita´. Den har inte vuxit så starkt, kanske för att den sitter med stora perenner (vippvallmo bla). Färgen är väldigt svår när den fotas, så jag har faktiskt ingen presenterbar bild på den skönheten. För snygg, det är den! Den sista klätterväxten vi har vid Lusthuset är en Kameleontbuske. Någon buske är den verkligen inte! Den slingar sig in i precis ALLT! Den tillhör också det som måste åtgärdas i år. Men som jag älskar både bladverket som är så vackert och de små oansenliga blommorna som smygblommar under bladen och som doftar så underbart.


Idag har vi isgata! Var rädd om armar och ben, det är bråddar och stavar som gäller idag!

söndag 16 januari 2011

Lusthusrabatten II

Jag gör ofta det felet när jag anlägger rabatter att jag sätter för tätt. I själva planteringsminuten så tycker jag att det är alldeles för glest och tänker att det här blir aldrig något. Nu är det 8 år sedan vi gjorde Lusthusrabatten och de två sista åren har jag tänkt att i år bara måste jag göra något åt eländet! Det är en röra utan dess like!
Här är i alla fall de första rosorna planterade. Jag köpte några från Kordes och vi nästan svimmade av när det kom en stor långtradare och körde ner på vår väg för att lämna av en liten kartong - ja, maken tyckte det var en STOR kartong!
Här är det i alla fall planterat och gubben håller på att samordna lusthuset med dammen.
Här är det kramsnö idag, det var dämpat ljud när jag hämtade tidningen i morse. Jag får nog gå ut och göra en snölykta idag! Ha det gott alla rosenvänner!

lördag 15 januari 2011

Lusthusrabatten





För några år sedan, himmel vad fort tiden går - det var ju redan 2002!- så köpte vi ett fallfärdigt lusthus som vi satte upp på den plats i vår trädgård där solens strålar stannar längst på kvällen. Vi har en tomt som sluttar mot öster, vi har en helt underbar morgonsol men kvällarna blir fort skumma. Nåväl, något år senare bestämde vi att vi skulle nog ha en damm nedanför lusthuset, så då började vi markbereda. Det blev en bäck, en bro över bäcken och en upphöjd rabatt. Jag väljer att presentera den här rabatten eftersom jag behöver strukturera om den i sommar. Allt har blivit så stort, ja inte allt, en del har försvunnit! Men det var så här det började. Idag är himlen mjukt grå och träden vackert vita, hela världen går i en gråvit skala. Det känns som att vara inlindad i bommul! Jätteskönt!

fredag 14 januari 2011

S:a Rosengången: Debutante


Den här helt sanslöst underbara rosen såg jag i England första gången. Nu kan man ju inte jämföra mot Sverige, men där var den stor och väldoftande och vacker och underbar och - och - och. Jag kände att jag bara behövde den! Nu ska den med näppe gå i min zon. Jag köpte den också för att den är från tiden när vårt hus byggdes - 1901. Jag hoppas att jag är lika generös med superlativerna efter den här vintern, men hoppas kan man ju! På bilden är den bara en gren stor, men den blir större, upp mot 5 meter! Rosorna är ganska små, blekrosa, halvfyllda och mycket väldoftande och den ska vara sjukdomsresistent. I morse när jag vaknade var träden så där vackert frostiga så att det ser ut som ludd. Nu snöar det lätt och det är ännu en underbar vinterdag framför oss! Ha det gott!

torsdag 13 januari 2011

S:a Rosengången: Agar


När man söker på Agar på Help me Find, så finns två gallicor, en som är från 1836 och framtagen av Laffay och en från 1843 som Vibert har gjort. Jämför man med bilderna på dennna sökmotor så är det nog den från 1843 som jag har. Blomman är stor, tung och något marmorerad. Dofen är "lagom". Nu har jag bara bild på en ros till i Södra Rosengången, en klättrare som jag presenterar i morgon. Jag måste komma ihåg att ta med kameran ut lite oftare i sommar! Idag har vi lite över 4 grader kallt, klarblå himmel som solen inte har höjt sig upp till än! Ha en bra dag!

onsdag 12 januari 2011

S:a Rosengången: Lustre d´eglise


Lustre d´eglise är en ros som strålar av namnet att döma. Ljuskrona eller på engelska till och med "church chandelier". Den blommade faktiskt ganska bra redan första sommaren här, så det kanske stämmer. Färgskalan är nog också strålande. Det är en av de äldre rosorna här, före 1790-talet och från nederländerna. Den har enligt Help me Find många synonymer: Duchesse d´Orleans, Grand Pivoine, Nouvelle Duchesse d´Orleans, Pivoine des Hollandais. Det gäller att hålla ordning på om man har en synonym eller inte, speciellt om man samlar på gallicor och är ivrig på att få fler!! Idag faller snön lätt och lägger sig över de ishala vägarna.....Ha en bra dag och var rädd om armar och ben!

tisdag 11 januari 2011

S:a Rosengången: Probuzeni


Ha, ha! Nu kan man tänka att det är en ovanlig ros som jag har med idag! Men se det är det inte, det är "gamla vanliga" Awakening. I Lars-Åkes bok om klätterrosor så står Awakening under namnet Probuzini och att den är mutant av New Dawn och ursprungslandet är Tjeckoslovakien. Den engelska översättningen på Probuzini är just Awakening, men det korrekta namnet är Probuzeni. Det kommer jag aldrig att lära mig tänker jag! Nåväl, vi har kommit till toppen av Södra Rosengången och vänder neråt igen och har sjön i sikte. Det är en utsikt jag aldrig tröttnar på när jag ibland vänder blicken från rosorna. Ha en bra dag!

måndag 10 januari 2011

S:a Rosengången: Ohl


Ohl är en favoritros i den här färgskalan. Den första plantan köpte jag från Peter Beales och hade i Stora Rosengången. Så kom en vinter med oerhört mycket sorkangrepp och den kära Ohl fick sina rötter helt uppätna. När jag började vårstäda i rabatterna så fick jag en pinne i handen! Den här plantan kommer från Loubert i Frankrike och sattes ny våren 10. Men den blommade faktiskt ganska bra redan första sommaren. Doften är stark och oerhört god, i kombination med växtsätt, friskhet och färg så är det en toppengallica!! Den är från 1830 och det är Vibert som tagit fram den. Jag börjar inse att jag har ganska många gallicor som kommer från den förädlaren, jag får nog ta reda på lite mer om honom! Ha en bra dag!

söndag 9 januari 2011

S:a Rosengången: Van Artevelde


Nu har vi snart kommit allra längst upp i Södra Rosengången, det är bara ett par rosor kvar. Den rosalila skönheten heter Van Artevelde och är från 1847. På Help Me Find finns flera bilder av den, alla ganska olika. Min ros liknar mest bilden från Sangerhausen så det känns ju betryggande, även om det kan förekomma fel även på världens största rossamling. Som synes så har den friskt och fint bladverk och den anges som på gränsen till tagglös, det är ju ett plus när man rensar och beskär, eller hur? Ha en bra dag!

fredag 7 januari 2011

S:a Rosengången: Sterkmanns


Idag är det nästan onödigt vackert ute efter nattens ymniga snöfall och en blå himmel börjar kika fram mellan molen som är på väg någon annanstans. Det är faktiskt riktigt trevlig att sitta med sommarens bilder utan att sakna den eller längta efter den kommande. Det är bara för vackert NU! I alla fall har vi kommit ganska långt upp i Södra Rosengången nu och gallican från 1842 och Belgien (vallon som jag!) heter Sterkmanns. Den är ganska rosa på bilden vilket nog betyder att den nästan blommat klart, den är mörkare i början. Det var en riktigt trevlig bekantskap! Ha en bra dag!

torsdag 6 januari 2011

S:a Rosengången: Ambroise Paré


Vi går förbi ytterligare 4-5 gallicor och kommer till den tätt fyllda och STARKT doftande Ambroise Paré. Även hon kommer från Loubert i Frankrike. Den beskrivs på Help Me Find som en purpurfärgad ros med vita ränder........!!! Nåväl, många rosor blommar inte med sitt sanna jag de första åren och är också beroende av vädret för att få rätt färg. Jag skulle beskriva den som mörkrosa. Jag ser verkligen fram mot den sommar när den har nått full storlek och får ett enormt flor! Mmmmmmm. Jag har en stor svaghet för de här rosorna som kom före 1850, de är näst intill fulländade! Idag vräker snön ner här, bra väder för en ros med förväntningar. Ha en bra dag!

onsdag 5 januari 2011

S:a Rosengången: Eulalia Lebrun


Då har vi kommit en bit upp i den södra delen av S:a Rosengången. Vi har passerat Alchymist (klätter), ett par gallicor och klätterrosen Madame de Sancy-Parabère. en boursaultros som jag har stora förhoppningar på men som inte blommade i somras. Jag har köpt Eulalia från den ansedda rosfirman Loubert i Frankrike och hoppas att det är rätt ros. På Help Me Find, sökmotor för rosälskare, anges den som vit med lila strimmor och den enda bild som finns på den är rosa.......(fast det finns också en skribent som har anmärkt på beskrivningen - jag får nog lägga in min bild där) Den här är i alla fall prickig och en ruskigt älsklig ros. Som synes, när man jämför med insekterna, så är blomman inte jättestor. Men underbar! Suck. I natt har det snöat ganska rejält, så jag hoppas den lilla älsklingen är väl inbäddad! Ha en bra dag!

tisdag 4 januari 2011

S:a Rosengången: Incomparable d´Auteuil


Om vi fortsätter promenaden i Södra Rosengången från Alchymisten (nu fårstår man varför jag BEHÖVER en stor clematis som sveper in den) och uppåt så kommer vi först till Duc d´Orleans, en gallica som jag inte har någon bild på än. Sedan kommer en av sommarens verkliga höjdpunkter, gallican (en del anger den som centifolia) Incomparable d´Auteuil. WOW säger jag bara. Jag nästan svimmade av första gången jag såg den i blom, den är rusktigt snygg. Nu är ju alla rosor som sitter i det här avsnittet nya för året, så jag hade nästan inte väntat mig någon blomning alls, bara etablering. Jag var så fylld av själva blomman så jag glömde alldesels att lägga mig ner (så små är plantorna) och stoppa näsan i den. Det får bli till sommaren (om inte vintern tagit kål på den!!!!!!)

måndag 3 januari 2011

S:a Rosengången, Alchymist


Den här rosen har ALLT emot sig här! Jag tycker inte särskilt mycket om den här färgskalan - makens älsklingsfärg. Jag gillar inte storblommiga klätterrosor. Trösten kanske är att den räknas både som klätterros och modern buskros. Moderna buskrosor brukar uppföra sig som rabattrosor i min trädgård, så det finns hopp om att den inte blir alltför stor! Jag kan också garantera att det här inte är någon ros som MIN dator har beställt! Motvilligt måste jag medge att den har en angenäm doft och att blomformen är skaplig! (det är så långt jag kan sträcka mig) Men himmel, hur ska det bli när den blommar samtidigt som alla vinröda och rosa gallicor i rabatten? Flytta på den? Nej, makens intresse för rosor måste vidmakthållas, så den får bli här. Det måste kanske bli någon yvig clematis.......Ha en bra dag! Helt fantastiskt väder här, vackert så det gör ont!